Wpisy oznaczone tagiem pasożyt

Lamblia

Lamblia Lamblia należy do pasożyta powodującego chorobę zwaną lamblioza. Jest to choroba przewodu pokarmowego. Zarażenie człowieka następuje za pośrednictwem cyst drogą pokarmową. Inną możliwości zarażenia sa kontakty seksualne analne. Cysty lambii zamieszkują w jelicie cienkim oraz przewodach żółciowych i trzustkowych. Konsekwencją ich istnienia jest uszkodzenie śluzówki jelit. Takie uszkodzenie prowadzi do uporczywych biegunek i upośledzonego wchłaniania tłuszczów, witaminy B dwanaście, kwasu foliowego i laktozy. Mogą pojawić się zapalenie dróg żółciowych lub żółtaczka. Część ludzi, pomimo że chorują na lambliozę, nie mają żadnych objawów. Tacy nosiciele zarażają otoczenie a nie wiedzą o tym. Wrażliwe na zarażenie są szczególnie małe dzieci. Rozpoznanie choroby następuje po przeprowadzeniu badania kału lub stwierdzenie przeciwciał w krwi. Aby nie zachorować należy przestrzegać zasad higieny. Często myc ręce. Należy tępić muchy, szczury, myszy oraz prusaki mogą być roznosicielami cyst lamblii.

Pasożyty

Pasożyty Pasożyt to organizm który żyje cudzym kosztem. Organizm żywiciela traktuje jako swoje źródło pożywienia oraz środowisko życia. Pasożyt może doprowadzić organizm żywiciela do wyniszczenia a nawet śmierci. Mamy pasożyty mieszkające na zewnątrz organizmu żywiciela to na przykład pchła, wszy czy kleszcze. Inne pasożyty mieszkają wewnątrz organizmów i to są takie między innymi jak: lamblie, tasiemiec uzbrojony i nieuzbrojony, włośnie. Niektóre pasożyty przebywają w organizmie cały czas albo mogą wykorzystywać żywiciela od czasu do czasu. Takimi czasowymi pasożytami są między innymi kleszcze, pijawki czy gzy. Pasożyty możemy spotkać we wszystkich organizmach począwszy od człowieka, poprzez zwierzęta, rośliny. Każdemu organizmowi dokuczają różnego rodzaju pasożyty. W przypadku człowieka podstawą zapobiegania zarażenia się pasożytami jest systematyczne mycie rąk, obróbka termiczna wszystkich produktów spożywczych, zabezpieczanie żywności przed dostępem much, myszy. Należy myć dokładnie warzywa i owoce przed spożyciem.

Kozioróg dębosz

Kozioróg dębosz Kozioróg jest szkodnikiem lasów liściastych. Szczególnie dokuczliwym jest w lasach południowej Europy (Francja, Albania, Jugosławia), Kaukazu, Azji Mniejszej. W Polsce występuję bardzo rzadko. Kozioróg dębosz jest chrząszczem osiągającym długość od dwudziestu czterech do sześćdziesięciu milimetrów. Ma on czułki które są półtora raza dłuższe od całego jego korpusu. Dojrzałe koziorogi można spotkać od połowy maja do pierwszych dni września. Najszybciej można je zobaczyć w czerwcu kiedy to masowo się roją w godzinach wieczornych i wieczornych zmroku. Kozioróg należy do owadów mało ruchliwych. Opanowuje drzewa w okolicy miejsca gdzie się urodził. Samice do składania jaj wybierają drzewa chore i osłabione. Musza one być dobrze oświetlone i mieć spękaną korę. W szczeliny kory samica składa pojedynczo żółtawe jaja. Najlepszymi drzewami dla kozioroga są dęby, wiązy, topole, orzech włoski. Larwy legną się po dwunastu dniach, żerują i zimują w korze. Następnego lata żerują i zimują w pniu drzewa. W drewnie robią chodniki o średnicy od piętnastu do czterdziestu pięciu milimetrów.